U bevindt zich hier: HomeAfscheid Aldrik Salverda van Grafisch Centrum

gescande foto-5_edited.jpeg

gescande foto-3-2_edited.jpeg

Afscheid Aldrik Salverda van Grafisch Centrum

Het Bestuur aan het woord:
Na vele jaren docent zeefdruk te zijn geweest bij het Grafisch Centrum Groningen, gaat Aldrik Salverda ons binnenkort verlaten.
Aldrik bereikte enkele jaren geleden al de AOW-gerechtigde leeftijd, maar was toen bereid nog door te gaan met de zeefdrukcursussen. Afgelopen jaar gaf hij echter aan dat hij het tijd vond om te gaan stoppen. We hebben daar als bestuur alle begrip voor, maar toch betreuren we het afscheid van Aldrik. Zijn vertrek betekent het einde van een lange periode waarin hij steeds een enthousiaste, goede en prettige docent was, die op een voorzichtige maar duidelijke manier zijn kennis, ervaring en creativiteit graag deelde met de cursisten. Zijn cursussen kenmerkten zich bovendien steeds door een gezellige sfeer met veel geroezemoes en een grote bedrijvigheid, waar veel fraaie kunstwerken werden en worden geproduceerd. We hebben ons als Grafisch Centrum gelukkig mogen prijzen met Aldrik en doen dat nog steeds. En we beseffen dat aan alles een einde komt.
Naast zijn docentschap bij het Grafisch Centrum, heeft Aldrik de afgelopen decennia veel andere activiteiten gehad op het gebied van de kunst. Zonder deze allemaal te willen noemen, kunnen we bijvoorbeeld wijzen op de vele grafiekworkshops die hij gaf voor scholen. Ook heeft hij vele zeefdrukken gedrukt voor andere kunstenaars en ook voor het Grafisch Centrum. En bovenal was hij natuurlijk zelf actief als beeldend kunstenaar met een kenmerkende eigen stijl. In de loop der jaren heeft hij op veel plaatsen geëxposeerd. In maart 2022 willen we in het Grafisch Centrum ook een tentoonstelling van zijn werk houden.
We hopen van harte dat Aldrik ook in de komende jaren doorgaat met het maken van mooie kunst. Maar we danken hem langs deze weg alvast voor al het werk dat hij deed voor het Grafisch Centrum en we wensen hem alle goeds toe voor de toekomst.

Onno Broeksma, een vertrouwd gezicht, gaat vanaf januari de zeefdrukcursussen overnemen van Aldrik. Wij wensen hem alvast veel succes toe. Maar op dit moment zeggen we vooral: Aldrik bedankt!

Aldrik aan het woord: Aan alles komt een eind!
Zo ook aan mijn docentschap bij het Grafisch Centrum. Na ongeveer 33 jaar talloos veel mensen de eerste beginselen van de zeefdruktechniek geleerd te hebben, ga ik vanaf nu meer voor/van mezelf drukken.
Mijn interesse voor zeefdruk begon omstreeks 1968. De middelbare scholen in Arnhem hadden toen tot ons aller verrassing een soort culturele uitwisselingsweek georganiseerd, voor het eerst in die tijd! Op een school aan de andere kant van de stad vond een lezing plaats van Pierre Jansen, de toenmalige directeur van het Museum in Arnhem. Hij vertelde over de kunstwerken van Victor Vasarely, vooral over zijn grote, kleurrijke gezeefdrukte werken. Zeefdruk was toen een vrij nieuwe druktechniek in ontwikkeling. Het verhaal van Pierre Jansen maakte een onvergetelijke, geweldige indruk.

DAT WIL IK LATER OOK!

Dat gevoel maakte zich van mij meester. Toen ik klaar was met de middelbare school, koos ik ervoor, tot verbijstering van mijn ouders, om naar de Vrije Akademie in Den Haag te gaan, waar ik zeefdrukken kon leren. Dat is gelukt.
Op de Vrije Akademie vond ik het al snel interessant en leerzaam om mensen te helpen bij het maken van hun prenten. Dat heeft zich na mijn tijd op Academie Minerva ( Vrije Schilderkunst en Grafiek) voortgezet: eerst werd ik gevraagd docent Grafiek te worden bij het ICO in Assen in 1982, daarna werd ik de zeefdrukker bij galerie Forma Aktua in 1985 en tenslotte werd ik door Pim Witteveen ook nog gevraagd om zeefdrukdocent te worden bij het Grafisch Centrum, zo’n 33 jaar geleden.
Tegelijkertijd begon ik halverwege de jaren tachtig met mijn eigen zeefdrukkerij: in samenwerking met collega-kunstenaars heb ik sindsdien heel veel prenten geproduceerd voor Jan Loman, Fie Werkman, Jan van der Zee, Marten Klompien en vele anderen.
Ook startte ik mijn Mobiele Drukkerij, waarmee ik rondtoerde door Noord-Nederland en net over de grens in Leer Duitsland. Met tegeldruk, aardappelstempels, linosnede, monotype, zeefdruk, etsen, droge naald vanaf groep 1 basisschool tot HBO-opleidingen heb ik kinderen/leerlingen kennis laten maken met de grote diversiteit aan druktechnieken die ik in mijn busje kon vervoeren!