U bevindt zich hier: HomeCursus Letterpress
Feike Boorsma Docent Typografie

Feike Boorsma Docent Typografie

Marlies Louwes Docent Typografie

Marlies Louwes Docent Typografie

Cursus Letterpress

Dag: woensdagavond
Tijd: 19.00 – 22.00 uur
Start: 08 september 2021 (20 oktober herfstvakantie vervalt)
Deelnemers: maximaal 5
Kosten: € 255,- voor 12 lessen van 3 uur
Docenten: Feike Boorsma en Marlies Louwes

Nog niet zo heel lang geleden werden teksten gedrukt met losse loden letters. Deze techniek, die bijna vijf eeuwen gebruikt werd, moest in de 20e eeuw plaatsmaken voor snellere manieren om tekst te reproduceren. Dat maakte de weg vrij voor een tweede jeugd voor dit oude ambacht.

In de cursus Letterpress besteden we veel aandacht aan de technische kanten van letterzetten en boekdrukken. Denk hierbij aan kennis van het maatsysteem (het 12-puntensysteem) en van lettertypen, maar ook aan het leren omgaan met de letterkast en het zetten van de losse letters in een zethaak. Ook de basis van vormgeving is belangrijk: hoe bouw je een leesbare tekst op? Hoe zit het met regelafstanden en marges? En natuurlijk leer je werken met de boekdrukpers.
Met deze kennis en vaardigheden kun je je eigen drukwerk ontwerpen en maken. Je wordt tijdens de cursus begeleid bij het verkennen van de creatieve mogelijkheden van materiaal en techniek.

De cursus Letterpress wordt verzorgd door letterzetter Feike Boorsma en margedrukker Marlies Louwes. Het Grafisch Centrum beschikt over loden en houten letters, lijnen en ornamenten; er zijn twee Korrex proefpersen aanwezig.