U bevindt zich hier: HomeDe Koppermaandagprent
Kopperprent 2021

Zeefdruk van een ets van Herman Knottnerus

De Koppermaandagprent

Nadat vorig jaar de mijlpaal van de 25ekopperprent werd bereikt, geeft het Grafisch Centrum Groningen ook dit jaar weer een prent uit op Koppermaandag. Koppermaandag is de eerste maandag na Driekoningen en van oudsher was dit een dag waarop drukkers feest vierden en hun baas een mooi drukwerk aanboden, hun kopperprent. Traditiegetrouw is ook nu op de kopperprent van het Grafisch Centrum een schilderij van een lid van kunstenaarsgroep De Ploeg afgebeeld.

De Koppermaandag blijft natuurlijk, maar in 2021 besteden we er noodgedwongen op een andere manier aandacht aan dan gebruikelijk is. Van oudsher hebben we op Koppermaandag in het Grafisch Centrum een feestelijke bijeenkomst, waar onder meer de onthulling van de nieuwe kopperprent plaatsvindt. Daarmee wordt dan duidelijk welk schilderij van De Ploeg dit jaar de koppermaandagprent van het Grafisch Centrum siert. Traditioneel wordt tijdens die bijeenkomst ook de jaarlijkse ‘interne’ kopperprent uitgereikt. De onthulling ‘live’  via sociaal media plaats.

Dit jaar is voor de kopperprent gekozen voor het schilderij ‘Gezicht op Oostum’ van Jannes de Vries. De wierde en het kerkje van Oostum waren een geliefd onderwerp van Ploeg-schilders en ook Jannes de Vries raakte er verschillende keren door geïnspireerd. Er zijn in de loop der jaren misschien kleine veranderingen geweest bij de wierde, maar op zich ligt het landschap er nog bijna net zo bij als afgebeeld op het schilderij. Zoals we vaak zien bij Jannes de Vries, heeft hij felle kleuren gekozen voor zijn schilderij, waarbij vooral de paars-roze gloed van de hemel in het oog springt.
Deze prent werd in een beperkte oplage uitgegeven door het Grafisch Centrum Groningen ter gelegenheid van de viering van Koppermaandag 2021. Met dank aan Erven de Vries, de eigenaar van het schilderij, John Stoel (fotografie), Letter en Lijn (lithografie), Lijstenmakerij Ongering en MarneVeenstra Groningen (druk)

Voor de Interne Kopperprent van 2021 is een zeefdruk gemaakt van een van de etsen van Herman Knottnerus. Hij toont etsen in kleur en zwart-wit. Het gebruik deze interne prent te maken, is ongeveer net zo oud als het Grafisch Centrum zelf (dat inmiddels zo’n 55 jaar bestaat).

 

Jannes de Vries, Gezicht op Oostum

Jannes de Vries, Gezicht op Oostum (particuliere collectie)