kopperprent_test_middelgroot.jpg

Kopperprent

Kopperprent 2022

Kopperprent

Jan Altink, Fietsers langs het Boterdiep, circa 1925 (Groninger Museum, schenking Chris Ongering en Agaath Ongering-Perk). Foto: Marten de Leeuw.

Ieder jaar een Kopperprent

Het Grafisch Centrum Groningen, dat dit jaar zijn 60 jaar jubileum viert, geeft op Koppermaandag weer een Kopperprent uit. Koppermaandag valt op de eerste maandag na Driekoningen. Van oudsher was dit een dag waarop drukkers feestelijk het nieuwe jaar inluidden en hun baas een mooi drukwerk aanboden, hun Kopperprent. 

Bestel nu de
Kopperprent 2022 - sorry uitverkocht

Het Grafisch Centrum geeft al sinds 1996 jaarlijks een Kopperprent uit met een typerende Groninger voorstelling die is gemaakt naar een schilderij van een Ploegschilder. Zo waren er Kopperprenten van onder meer Johan Dijkstra, Hendrik Werkman, Jan van der Baan, Jan van der Zee, George Martens, Job Hansen, Ruurd Elzer, Jan Wiegers en Jannes de Vries. Ook van Jan Altink, die Fietsers langs het Boterdiep schilderde, verscheen al eerder een Kopperprent.

Voor de Kopperprent van 2022 is gekozen voor het schilderij Fietsers langs het Boterdiep van Jan Altink, een olieverf-schilderij dat door het echtpaar Ongering-Perk werd geschonken aan het Groninger Museum. De omgeving van het Boterdiep en Reitdiep en meer in het algemeen het Hoogeland, waren geliefd bij de schilders van De Ploeg. In de loop der jaren hebben zij hier dan ook veel schilderijen gemaakt. Groningen was zo’n honderd jaar geleden, toen Jan Altink het schilderij Fietsers langs het Boterdiep maakte, nog een echte plattelandsprovincie. Het schilderij ademt die sfeer ook, met de fietsers op een lege weg, het schip in het Boterdiep, de landelijke omgeving en in de verte de schoorsteen van een steenfabriek.

Jan Altink

Jan Altink (1885-1971) behoorde samen met Johan Dijkstra tot de oprichters van De Ploeg. Altink schilderde van jongs af aan vaak in de open lucht en hij legde zo het Groninger landschap veelvuldig vast. Vanaf ongeveer 1923, enkele jaren na de oprichting van De Ploeg, begon Altink op een lossere manier te schilderen. Zo ontwikkelde hij zich tot een van de prominente expressionistische schilders in Nederland. Het schilderij Fietsers langs het Boterdiep werd zo rond 1925 geschilderd. Op de Kopperprent zien we ook dat Altink zich, bijvoorbeeld met het royale gebruik van paars, flinke vrijheden in het kleurgebruik permitteert.

Naast veel olie-en wasverfschilderijen, hield Altink zich ook intensief bezig met het maken van aquarellen en grafiek, vooral etsen en litho’s. In het Grafisch Centrum staat sinds jaren de etspers waarop Jan Altink zijn prenten drukte. Deze pers wordt nog steeds veel gebruikt voor bijvoorbeeld het drukken van etsen.
 

Deze prent werd in een beperkte oplage uitgegeven door het Grafisch Centrum Groningen ter gelegenheid van de viering van Koppermaandag 2022. Met dank aan het Groninger Museum, de eigenaar van het schilderij, Marten de Leeuw (fotografie), Jan Bekker (Letter en Lijn), Lijstenmakerij Ongering en MarneVeenstra Groningen (druk)

Het Grafisch Centrum geeft ook ieder jaar een interne prent uit voor 'leden/betrokkenen' van het centrum.

>>> Bekijk ze hier