U bevindt zich hier: HomeDe Koppermaandagprent
Anneke de Vries, Kaleidoscoop, interne kopperprent 2020

Anneke de Vries, Kaleidoscoop, interne kopperprent 2020

De Koppermaandagprent

Het Grafisch Centrum kent een bloeiende traditie rondom Koppermaandag, de dag waarop in het verleden drukkerijen het nieuwe jaar vierden: daarbij werden speciale koppermaandagprenten gedrukt, die te koop werden aangeboden. In eerste instantie stopte men het geld vooral in wilde feesten (de dag heette niet voor niets ook wel Verloren Maandag), later werden er vaak naar nuttiger doelen gezocht, zoals het financieel steunen van zieke collega’s.

De kunstenaars en cursisten van het Grafisch Centrum treffen elkaar op Koppermaandag (eerste maandag na Driekoningen) om samen het glas te heffen. Cursisten en donateurs krijgen op deze avond tegen een kleine vergoeding een koppermaandagprent, die ieder jaar door een andere graficus van het Grafisch Centrum wordt ontworpen en gedrukt, en daarnaast worden persoonlijke kopperprenten uitgewisseld. Daarnaast geeft het Grafisch Centrum sinds 1996 in samenwerking met een aantal Groningse bedrijven jaarlijks in beperkte oplage een reproductie van een De Ploeg-schilderij uit. De opbrengst is belangrijk voor de Stichting, die zonder subsidies draait.

De interne Kopperprent van 2020 is gemaakt door typograaf Anneke de Vries. Zij nam als uitgangspunt enkele tekstfragmenten van Johan Dijkstra uit de jaren dertig, waarin hij de grafische experimenteerlust van de kunstenaars van De Ploeg karakteriseerde. Dijkstra was in 1918 niet alleen een van de oprichters van De Ploeg, maar hoorde in 1962 ook bij de grondleggers van het Grafisch Centrum. Twee van de persen in de grafiekwerkplaats hebben ooit in zijn atelier gestaan.De Kopperprent werd gezet uit houten biljetletters, de Atlas, vet en mager in verschillende corpsen en de schrijfmachineletter en in vier drukgangen gedrukt op de Korrex-proefpersen van het Grafisch Centrum.

Johan Dijkstra Straatje in Garnwerd, 1928 (Beeldrecht: Stichting Johan Dijkstra, Groningen). Foto: Wout van Mullem.

Johan Dijkstra Straatje in Garnwerd, 1928 (Beeldrecht: Stichting Johan Dijkstra, Groningen). Foto: Wout van Mullem.