U bevindt zich hier: HomeDe Koppermaandagprent
Interne Kopperprent 2019: Rode lijst, linosnede Maarten de Jong

Interne Kopperprent 2019: Rode lijst,

linosnede Maarten de Jong

De Koppermaandagprent

Het Grafisch Centrum kent een bloeiende traditie rondom Koppermaandag, de dag waarop in het verleden drukkerijen het nieuwe jaar vierden: daarbij werden speciale koppermaandagprenten gedrukt, die te koop werden aangeboden. In eerste instantie stopte men het geld vooral in wilde feesten (de dag heette niet voor niets ook wel Verloren Maandag), later werden er vaak naar nuttiger doelen gezocht, zoals het financieel steunen van zieke collega’s.

De kunstenaars en cursisten van het Grafisch Centrum treffen elkaar op Koppermaandag (eerste maandag na Driekoningen) om samen het glas te heffen. Cursisten en donateurs krijgen op deze avond tegen een kleine vergoeding een koppermaandagprent, die ieder jaar door een andere graficus van het Grafisch Centrum wordt ontworpen en gedrukt, en daarnaast worden persoonlijke kopperprenten uitgewisseld. Daarnaast geeft het Grafisch Centrum sinds 1996 in samenwerking met een aantal Groningse bedrijven jaarlijks in beperkte oplage een reproductie van een De Ploeg-schilderij uit. De opbrengst is belangrijk voor de Stichting, die zonder subsidies draait.

De Kopperprent 2019 bestellen

Kopperprent 2019 Jan Lucas van der Baan, Marktkramen op de Grote Markt, 1959 (uit particuliere collectie). Foto: John Stoel.