U bevindt zich hier: HomeDruk Op Vrijdag: Etsen, drukken met meerdere platen

Druk Op Vrijdag: Etsen, drukken met meerdere platen

Docent: Lieke Vreede

Dag: vrijdagavond 
Tijd: 19:00 – 22:00 uur 
Data: 7, 14, 28 oktober en 4 november 2022 
Kosten: € 110,-  inclusief materialen

            

We gaan aan de slag met de diepdruktechniek d.w.z dat de afbeelding in de diepte van de plaat is gebeten of gekrast. Er zijn verschillende formaten zinkplaatjes aanwezig en we werken zowel in zwart/wit als in kleur. 

Je bewerkt de plaat met een tekening of slechts wat losse lijnen. Je kunt kiezen voor droge naald, waarbij de tekening direct in de zinkplaat wordt gekrast met een stalen naald. Dat biedt de mogelijkheid om spontaan te werken. Je zou de tekening ook kunnen bijten in de zinkplaat, dmv zuur. Je hoeft dan alleen in een zuurbestendige laag (etsgrond) te tekenen, die op de plaat is aangebracht. Het zuur bijt in de weg gekraste gedeelten. Hoe langer je de zinkplaat in het zuur laat liggen, hoe dieper de lijnen worden.

Na het maken van een paar proefdrukken gaan we uit onbewerkt zink (met lichte “beschadigingen”) en uit stevig plastic, plaatjes knippen of snijden, die toegevoegd gaan worden aan de ingetekende plaat. Vooral uit plastic zijn heel gemakkelijk andere vormen dan rechthoekige te knippen. Je kunt kiezen voor een vorm die past bij het onderwerp van je tekening, bv een zon, als je een landschap hebt gemaakt. Die wordt dan in een tweede drukgang in het landschap afgedrukt. Maar het kunnen ook abstracte vormen zijn. Om de platen af te drukken worden ze ingeïnkt met etsinkt. De overtollige inkt wordt met tarlatan, een soort gaasdoek verwijderd.

Het afdrukken is een avontuur op zich! Je kunt ‘spelen’ met de plaatjes door ze (gedeeltelijk) over elkaar te drukken, maar ook naast en onder elkaar. Het resultaat is ongetwijfeld verrassend!

Lieke Vreede werd geboren in Coevorden (1946) en kreeg haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst te Enschede (1967-1972) Afstudeerrichting: autonome kunst, met name etsen, schilderen en fotografie. Vanaf de eerste kennismaking met de etstechniek wist ze dat dit haar medium was. Aanvankelijk werkt ze in een figuratieve stijl die gaandeweg steeds losser wordt. Thema: de mens en de sporen die hij achterlaat.

Tijdens een paar jaar studie Klassieke Talen en Culturen aan de RUG (1980-1983) wordt haar belangstelling gewekt voor de archeologie en de vroege culturen rond de Middellandse Zee. Vanaf 1987 wordt de neerslag daarvan zichtbaar in haar werk. Er ontstaan etsen en schilderingen op papier met primitieve, langgerekte mensfiguren, schrifttekens en archaïsche bootvormen. De rechthoekige plaat maakt plaats voor lossere vormen, die naast en deels over elkaar heen worden gedrukt, waardoor subtiele kleurschakeringen ontstaan.

Haar werk na 2002 neigt meer naar abstractie en is ingetogener van kleur. Zwart gaat een steeds grotere rol spelen oa in sobere, landschappelijke droge naalden.

Lieke is vanaf 1991 docent etsen aan het Grafisch Centrum in Groningen en is sinds de oprichting in 1999 lid van De Noordelijke Etsers.   www@denoordelijk-etsers.nl 

Aan veel tentoonstellingen deelgenomen o.a. Grafiek Nu, Singer Museum  Laren en Kunstmaand Ameland.
Werk in collecties van verzamelaars, bedrijven, musea en particulieren.
Lieke woont en werkt in Hoogezand.