U bevindt zich hier: HomeKoppermaandagprent 2018

Koppermaandagprent 2018

Het Grafisch Centrum Groningen geeft traditiegetrouw op Koppermaandag, het drukkersfeest op de eerste maandag na Drie-koningen, een prent uit met een reproductie van een schilderij van een lid van De Ploeg. Dit jaar is gekozen voor De ijsbrekers van Jan Altink, een schilderij in de collectie van de Groninger Museum, aankoop met steun van de BankGiro Loterij. De Kopperprent van 2018 is gedrukt bij Marnedrukkers in Leens, die daarvoor zijn gloednieuwe, milieuvriendelijke achtkleurendrukpers van Komori heeft ingezet.

Over Jan Altink en ‘De ijsbrekers’

Het is dit jaar precies een eeuw geleden dat de Groninger kunstkring De Ploeg werd opgericht. Jan Altink (1885–1971) hoorde bij de initiatiefnemers en bedacht de naam van de vereniging. Hij zou zijn hele leven lid blijven.

Jan Altink schilderde in de jaren twintig een aantal markante landschappen en portretten die het beeld van Groningen in het interbellum blijvend hebben bepaald.

In ‘De ijsbrekers‘ speelde hij met de tegenstelling tussen het warme geel van het zonlicht en het ijzige, haast transparante blauwgroen van de felle winterkou.

Het schilderij toont twee mannen die met ijspieken een doorgang in het ijs vrijmaken in een smalle vaart, ongetwijfeld in de omgeving van de stad Groningen.

Altink schilderde het werk in de winter van 1923-1924, toen voor het eerst sinds jaren weer in heel Nederland geschaatst kon worden. De Elfstedentocht die op 12 januari zou worden gereden, werd weliswaar afgelast, maar in en rond de stad vroren die winter de diepen verschillende keren dicht, met grote hinder voor de scheepvaart als gevolg.