U bevindt zich hier: HomeKoppermaandagprent 2021 uitverkocht

Koppermaandagprent 2021 uitverkocht

Nadat vorig jaar de mijlpaal van de 25e kopperprent werd bereikt, geeft het Grafisch Centrum Groningen ook dit jaar weer een prent uit op Koppermaandag. Koppermaandag is de eerste maandag na Driekoningen en van oudsher was dit een dag waarop drukkers feest vierden en hun baas een mooi drukwerk aanboden, hun kopperprent. Traditiegetrouw is ook nu op de kopperprent van het Grafisch Centrum een schilderij van een lid van kunstenaarsgroep De Ploeg afgebeeld. Dit jaar is voor de kopperprent gekozen voor het schilderij ‘Gezicht op Oostum’ van Jannes de Vries.
De kopperprent van het Grafisch Centrum is gedrukt op de milieuvriendelijke achtkleuren-drukpers van MarneVeenstra, Groningen.

Jannes de Vries, Gezicht op Oostum

Jannes de Vries, Gezicht op Oostum (particuliere collectie)

Jannes de Vries

Jannes de Vries (1901-1986) werd geboren in Meppel en kwam in 1924 naar Groningen, waar hij een baan kreeg als tekenleraar en bijna meteen ook lid werd van kunstkring De Ploeg. Rond die tijd waren diverse leden van deze kort ervoor opgerichte kunstenaarsgroep expressionistisch gaan schilderen. Het werk van De Vries sloot, met zijn vrije kleurkeuze en losse penseelstreek, goed aan bij een expressionistische manier van werken. Maar anders dan de meeste andere Ploeg-kunstenaars, was het niet direct het Duitse expressionisme dat De Vries beïnvloedde. Hij was namelijk, nadat hij in 1922 zijn kunstopleiding in Amsterdam had afgesloten, langere tijd in Parijs, Zuid-Frankrijk, Italië en later ook in Noord-Afrika. Hij kwam in Frankrijk en Italië in contact met kunstenaars die daar werkten en maakte er kennis met nieuwe schilderstijlen. Het karakter van het expressionisme van De Vries week dan ook af van dat van de meeste andere Ploeg-schilders. In dat opzicht nam hij een enigszins unieke positie in binnen De Ploeg. Maar net als voor de andere schilders van De Ploeg, was het Groninger landschap voor Jannes de Vries de belangrijkste inspiratiebron. Gedurende zijn hele leven heeft hij het vele malen vastgelegd in schilderijen.

De wierde en het kerkje van Oostum waren een geliefd onderwerp van Ploeg-schilders en ook Jannes de Vries raakte er verschillende keren door geïnspireerd. Er zijn in de loop der jaren misschien kleine veranderingen geweest bij de wierde, maar op zich ligt het landschap er nog bijna net zo bij als afgebeeld op het schilderij. Zoals we vaak zien bij Jannes de Vries, heeft hij felle kleuren gekozen voor zijn schilderij, waarbij vooral de paars-roze gloed van de hemel in het oog springt. Het is niet eenvoudig te bepalen in welke periode van het jaar het op de kopperprent afgebeelde, kleurige landschap werd geschilderd. De Vries had misschien ook helemaal niet de bedoeling om in ‘Gezicht op Oostum’ het jaargetijde duidelijk in beeld te brengen; een naar zijn smaak passende combinatie van kleuren was het belangrijkst. Toch geven de kleuren van de bladeren in de bomen en struiken mogelijk een aanwijzing. Zien we in de bomen bij de kerk frisse, nog gelig gekleurde lenteblaadjes? Of moeten we spreken van beigebruin blad en gaat het om een herfstlandschap? Een mooie dag in de vroege herfst, waarbij een stevige bries het riet en gras en sommige bomen doet buigen. We moeten het als kijker zelf invullen. Mensen zien we in elk geval niet in dit landschap van Jannes de Vries, want zij zouden het beeld maar verstoren.

Deze prent werd in een beperkte oplage uitgegeven door het Grafisch Centrum Groningen ter gelegenheid van de viering van Koppermaandag 2021. Met dank aan Erven de Vries, de eigenaar van het schilderij, John Stoel (fotografie), Letter en Lijn (lithografie), Lijstenmakerij Ongering en MarneVeenstra Groningen (druk)

De Kopperprent 2021 is uitverkocht.