U bevindt zich hier: HomeMASTERCLASS Japanse houtdruk

MASTERCLASS Japanse houtdruk

Docent : Nel Pak

Dag: zaterdag
Tijd: 10:00 – 17:00 uur 
Datum: 23 november
Kosten: € 90,-  inclusief materialen en lunch
Docent: Nel Pak

Maximaal 8 deelnemers.
Voor amateur- of professionele grafici met enige ervaring in hoogdruk
De cursus gaat door bij minimaal 6 deelnemers.
Aanmelden voor 1 november

Nel Pak - VerzamelaarDe Japanse houtsnede is in het Westen het meest bekend door de Ukiyo e prenten uit de 18e eeuw van kunstenaars als Harunobu en Utamaro, de acteursportretten van Sharaku, en de landschapsprenten uit de 19e eeuw van Hiroshige en Hokusai (de Golf!). Maar ook voor de hedendaagse kunstenaar en grafiekmaker is de techniek van de Japanse houtsnede (mokuhanga) aantrekkelijk, juist door zijn eenvoudige middelen. Je drukt met waterverdunbare verven en inkten en je hebt er geen drukpers voor nodig. Het oppervlak van een kleine eettafel is al voldoende als werkvlak voor het drukken van een prent.

Na een korte algemene inleiding wordt ’s morgens de afbeelding gesneden uit shinamultiplex (shina = Japans lindenhout) met Japanse messen, gutsen en beitels. Tussen de middag is een korte lunch. ‘s Middags is er tijd voor het maken van circa vijf (proef)drukken in twee drukgangen op Japans papier. Gedrukt wordt met de zogenaamde baren.

Over Nel Pak

Nel Pak maakt tekeningen en grafiek. Om meer te weten te komen over inktschildertradities van het Verre Oosten reisde zij naar Japan en Korea. Als artist in residence leerde ze op het eiland Awaji (Nagasawa Art Park) de techniek van de Japanse houtsnede (moku hanga). Nel Pak nam o.a. deel aan de eerste en tweede internationale moku hanga conferentie, respectievelijk  in Kyoto en Awaji (2011) en Tokyo (2014).

www.nelpak.nl