U bevindt zich hier: HomeOnline Expositie: Jolein Landeweer

Online Expositie: Jolein Landeweer

Put the pieces together, 
and operate with an endless sense of wonder

Dit werk van Jolein Landeweer is geïnspireerd op een ouderwetse mozaïek puzzel. Je kent ze misschien wel; de kleurige houten ruiten, vierkanten en driehoeken die je op verschillende manieren in het vierkante kader van de doos kunt leggen. Het geheel vormt dan een caleidoscopische tegel waarin je een patroon kunt zien. 

Vanuit die puzzel is Jolein gaan schetsen en “ bouwen” met lijnen en geometrische vormen, zoekende naar aansluiting met de huidige werkelijkheid. De werkelijkheid die gefragmenteerd is maar altijd dezelfde bouwstenen in zich draagt.

Door schetsen met carbonpapier te kopiëren en weer aan elkaar te leggen, ontstonden er meer architectonische “bouwsels” met elementen die elkaar nodig hebben om te kunnen blijven staan.

Vanuit deze “spielerei” werd eerst een tweetal zeefdrukken planmatig ontworpen en uitgevoerd om daarnaast tot een parallelle, unieke serie van drukexperimenten te komen.

Explosies van vormen en kleuren, wellicht te beschouwen als serendipiteit, iets ontdekken waar je niet naar op zoek was, een gelukkig toeval.

Staan deze werken die hier te zien zijn op zichzelf of verwijzen ze naar de wereld waarin wij leven?  Bouwstenen die we met alle macht in bedwang proberen te houden of waar juist geen houden aan is? Komen ze tot elkaar of spatten ze juist uiteen? Zit er logica in of is het willekeur? Het is aan de toeschouwer dit voor zichzelf te bepalen en zich te verhouden tot de versplinterde elementen, de kleurrijke puzzelstukjes die samen, hoe dan ook, 1 geheel zijn.

Om de exposities te openen klik eerst op de afbeelding links boven en daarna de pijl rechts. 

Thema Onzichtbaar
Voor het thema onzichtbaar heeft ze materiaal onder de microscoop bekeken. Een rafelrandje van een stukje oud, vergeeld papier, bleek een wirwar van grasachtige holle buisjes met stukjes, vlekjes en vezels. Door op verschillende locaties scherp te stellen, kwam er een fabelachtige gelaagdheid uit naar voren. Onzichtbaar voor het blote oog maar prachtig in zijn vormentaal.
Ze heeft ervoor gekozen om met behulp van sjabloondruk een bepaalde transparantie teweeg te brengen, die de gelaagdheid ook weer verbeeldt. De vormen die ze uit haar microscopische observaties geabstraheerd heeft, spelen met elkaar en creëren zo een nieuwe werkelijkheid.

Jolein Landeweer studeerde in 2005 af aan de HKU, in de richting autonome beeldende kunst (bachelor of fine arts). Bij het grafisch centrum in Groningen heeft ze zeefdruklessen gevolgd bij Aldrik Salverda. Tijdens die lessen maakte Jolein een serie “Vegetable lines”. Werken gebaseerd op een organisch lijnenspel dat een, niet bestaand, ingezoomd “plantaardig” moment vastlegt. 

Tenslotte heeft Jolein ook een aantal zeefdrukken gemaakt die meer figuratief zijn; “Maple seed” (2018), “The idea of white light” (2020) en “ Seeds of Joy” (2020).

Voor beschikbaarheid en prijzen graag contact opnemen met Jolein Landeweer   Website Jolien Landeweer