U bevindt zich hier: HomeOnline expositie Wim Kroon 2022

Online expositie Wim Kroon 2022

Wim Kroon (1941)

kunsthistoricus, tekenaar, lithograaf

Na een heel leven kunstgeschiedenis, met een hoofd vol beelden, werd het tijd om te gaan tekenen. In de laatste jaren van de 20e eeuw naar Academie Minerva. Voor het eerst na 40 jaar serieus een potlood op papier of lithosteen. En na 20 jaar vierde ik dat op mijn 80e, “de Kleur van Zwart – 20 jaar tekenen”, een overzicht-expositie in Galerie Noord.

Beelden “naar aanschouwing” zijn een aanleiding, maar al tekenend wordt het in de werkelijkheid geziene, het toevallige, het veranderlijke in een langdurig proces gewijzigd naar een betekenis die verborgen blijft. Een tekening als betekenisvol symbool.
De woorden van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter uit 1989 inspireren me: “ik wantrouw de realiteit niet, want daarvan weet ik immers zo goed als niets, maar wel het beeld van de realiteit, dat onze zintuigen ons verschaffen en dat onvolmaakt is, beperkt”.

Het motief dat ik kies als onderwerp heeft geschiedenis, het schuift a.h.w. voorbij, verbergt zich achter het vuil van die geschiedenis. Kortom het suggereert een verleden over wel en wee van mensen. Vandaar het samenspel in de tekening van het zware zwart en het tere papierwit: duisternis waaruit licht ontstaat.

Expositie openen door de afbeelding boven links te kiezen en dan met de pijl rechts