top of page
GCG_sept2022 (79).jpg

60 JAAR

In het seizoen 2022-2023 vieren we het  60-jarig bestaan van het Grafisch Centrum Groningen, dé grafiekwerkplaats van Groningen. 

Hoe gaan we dit doen?

September 2022 tot juni 2023

Het Grafisch Centrum, de grafiekwerkplaats van Groningen, viert in het cursusseizoen 2022-2023 het zestigjarig bestaan. Zestig jaar, dat is niet stokoud, maar het is toch heel mooi dat we het hebben gehaald. Dit heuglijke feit vieren we dan ook graag met diverse activiteiten in de periode van september 2022 tot juni 2023. Zo kunnen aan de ene kant de direct bij het Grafisch Centrum betrokkenen het jubileum vieren. Aan de andere kant wordt op deze manier naar buiten toe getoond wat er in het Grafisch Centrum gebeurt. Het zou natuurlijk mooi zijn als we hiermee ook mensen enthousiast maken om zelf aan de slag te gaan in onze grafiekwerkplaats.

Jubileumjaar

17 september ingeluid bij Poortershoes

Nog niet alle jubileumactiviteiten zijn tot in detail geregeld, maar er kan al wel het een en ander worden genoemd. Om te beginnen, is er de feestelijke receptie in Het Poortershoes waarmee het jubileumjaar op 17 september 2022 werd ingeluid.

Tentoonstelling Grafiek 

Verder is er t/m eind september in Het Poortershoes en in het Grafisch Centrum een grote tentoonstelling georganiseerd van grafiek van bij het Grafisch Centrum actieve docenten, vrijwerkers en cursisten. Het is de bedoeling dat in het voorjaar van 2023 op een andere locatie een tweede tentoonstelling plaatsvindt van bij het Grafisch Centrum betrokken grafici. Verdere informatie daarover volgt later.

Landelijke manifestatie Grafiek 2022 met Open Atelier

Het Grafisch Centrum neemt als jubileumactiviteit ook deel aan de in het najaar plaatsvindende, landelijke manifestatie Grafiek 2022. Grafiek 2022 beoogt met vele in het hele land georganiseerde activiteiten de aandacht voor grafische kunst te vergroten. In het kader hiervan organiseert het Grafisch Centrum onder meer enkele keren een Open atelier in de werkplaats, terwijl met de tentoonstelling in Het Poortershoes wordt getoond hoe gevarieerd grafiek kan zijn. 

 

Jubileumboek

Naast de receptie, open ateliers en tentoonstellingen, kan het in september 2022 verschijnende jubileumboek ‘60 jaar druk - een kleine geschiedenis van het Grafisch Centrum Groningen’ worden genoemd. In dit door Anneke de Vries geschreven boek wordt aan de hand van tekst en foto’s ingegaan op de geschiedenis van het Grafisch Centrum en de gebruikers ervan. Het boek schetst de ontwikkeling vanaf de start van de werkplaats, op initiatief van kunstenaarsvereniging De Ploeg, en de steun die de gemeente er een tijdlang aan gaf, tot aan de werkplaats zoals die tegenwoordig door vrijwilligers draaiende wordt gehouden en druk wordt gebruikt door cursisten en vrijwerkende kunstenaars.

 

Koppermaandagviering januari 2023

Het is de bedoeling dat de traditionele koppermaandagviering, begin januari 2023, dit keer mede in het teken staat van het 60-jarig bestaan.

Peter O. Gerrits heeft ter gelegenheid van het jubileum een speciale prent gezeefdrukt, die in september wordt onthuld.

 

Verder is in het kader van het jubileumjaar onder meer het logo vernieuwd en is ook de website van het Grafisch Centrum volledig vernieuwd. Op die manier zijn we hopelijk voorlopig weer helemaal bij de tijd, zodat we van ons 60-jarig jubileum geleidelijk kunnen opstomen naar het 75-jarig bestaan!

bottom of page