top of page
Koppermaandagprent GCG 2023 jannes de vries .jpg

Kopperprent

Kopperprent 2023

Koppermaandagprent GCG 2023 jannes de vries .jpg

Reitdiep bij Wierumerschouw van Jannes de Vries, een olieverf-schilderij in particulier bezit.               Fotograaf, Wout van Mullem

De Kopperprent 2023 is niet meer te bestellen

Ieder jaar een Kopperprent

Grafiekwerkplaats Grafisch Centrum Groningen geeft ook dit jaar op Koppermaandag een Kopperprent uit.

Koppermaandag valt op de eerste maandag na Driekoningen, dus de maandag na 6 januari. Van oudsher was dit een dag waarop drukkers feestelijk het nieuwe jaar inluidden en hun werkgever een mooi drukwerk aanboden, hun Kopperprent, waarna de werkgever zijn medewerkers trakteerde.

Op de Kopperprent van het Grafisch Centrum Groningen staat steeds een schilderij afgebeeld van een lid van de Groninger kunstenaarsgroep De Ploeg. Het Grafisch Centrum werd namelijk zestig jaar geleden opgericht door leden van De Ploeg, die toen een gezamenlijke grafiekwerkplaats startten.

Dit jaar is voor de Kopperprent gekozen voor het schilderij ‘Reitdiep bij Wierumerschouw’ van Jannes de Vries, dat in particulier bezit is. Het Reitdiep en omgeving en meer in het algemeen het Hogeland, waren geliefd bij de schilders van De Ploeg. In de loop der jaren hebben zij hier verscheidene schilderijen gemaakt. Dat geldt zeker ook voor Jannes de Vries, die veel plekken op het Hogeland heeft vastgelegd. Soms deed hij dat in felle tinten, soms ook in meer gedempte kleuren, afhankelijk van het weer, het seizoen en waarschijnlijk ook zijn stemming. Maar hoe de kleurstelling ook precies is, de schilderijen van Jannes de Vries zijn meestal direct te herkennen aan zijn brede en losse verfstreken en dat geldt ook voor Reitdiep bij Wierumerschouw.

Het Grafisch Centrum geeft al sinds 1996 jaarlijks een Koppermaandagprent uit, die is gemaakt naar een schilderij van een Ploegschilder waarop een typerende Groninger voorstelling is afgebeeld. Zo waren er Kopperprenten van onder meer Johan Dijkstra, Jan Altink, Hendrik Werkman, Jan van der Baan, Jan van der Zee, George Martens, Job Hansen, Ruurd Elzer en Jan Wiegers. Ook van Jannes de Vries, die Reitdiep bij Wierumerschouw schilderde, verscheen al eerder een Kopperprent.

 

Jannes de Vries

Jannes de Vries (1901-1986) werd geboren in Meppel en kreeg via zijn eerste werkgever de mogelijkheid om in de periode 1920-1922 in Amsterdam een kunstopleiding te volgen. Hij kwam in 1924 naar Groningen, waar hij een baan kreeg als tekenleraar op een middelbare school. Hij werd in Groningen ook bijna meteen lid van kunstkring De Ploeg, een kort ervoor opgerichte kunstenaarsgroep waarvan diverse leden toen net expressionistisch begonnen te schilderen. Vooral het werk dat De Vries later in zijn loopbaan maakte, sloot met zijn vrije kleurkeuze en losse penseelstreek goed aan bij het expressionisme. Net als voor de andere schilders van De Ploeg, was het Groninger landschap voor Jannes de Vries een belangrijke inspiratiebron. Gedurende zijn hele leven heeft hij het vele malen vastgelegd in schilderijen. Reitdiep bij Wierumerschouw is dan ook een schilderij dat kan worden gezien als kenmerkend voor het werk van De Vries.

Het Grafisch Centrum geeft ook ieder jaar een interne prent uit voor 'leden/betrokkenen' van het centrum.

>>> Bekijk 2023 hier

bottom of page