top of page
GCG koppermaandagprent 2024 Jan Altink Vier paarden .jpg

Kopperprent

Kopperprent 2024

GCG koppermaandagprent 2024 Jan Altink Vier paarden .jpg

Jan Altink, Vier paarden (Museum Belvédère, Oranjewoud). Foto: John Stoel

Ieder jaar een Kopperprent

Grafiekwerkplaats Grafisch Centrum Groningen geeft ook dit jaar op Koppermaandag een Kopperprent uit.

Ook dit jaar geeft grafiekwerkplaats Grafisch Centrum Groningen op Koppermaandag een Kopperprent uit. Koppermaandag wordt gevierd op de eerste maandag na Driekoningen, dus de eerste maandag na 6 januari. Van oudsher was dit een dag waarop drukkers feestelijk de start van het nieuwe jaar vierden en hun werkgever een mooi drukwerk aanboden, hun Kopperprent. In ruil daarvoor trakteerde de werkgever zijn medewerkers.

Op de Kopperprent van het Grafisch Centrum Groningen staat steeds een schilderij afgebeeld van een van de schilders van de bekende Groninger kunstenaarsgroep De Ploeg. Het waren namelijk leden van De Ploeg die het Grafisch Centrum ruim zestig jaar geleden oprichtten. Voor de Kopperprent van 2024 is gekozen voor het schilderij Vier paarden van Jan Altink uit de collectie van Museum Belvédère in Oranjewoud, bij Heerenveen. De Kopperprent is gedrukt op de milieuvriendelijke achtkleuren-drukpers van MarneVeenstra in Groningen.

Het Grafisch Centrum geeft al sinds 1996 jaarlijks een Koppermaandagprent uit, die is gemaakt naar een schilderij van een Ploegschilder waarop een typerende Groninger voorstelling is afgebeeld. Zo waren er Kopperprenten van onder meer Johan Dijkstra, Jan Altink, Hendrik Werkman, Jan van der Baan, Jan van der Zee, George Martens, Job Hansen, Ruurd Elzer en Jan Wiegers. Ook van Jan Altink, die Vier paarden schilderde, verschenen al eerder Kopperprenten.

De schilders van De Ploeg schilderden portretten en stadsgezichten, maar ze gingen voor hun schilderijen ook vaak het Hoogeland op. De daar geschilderde landschappen behoren misschien wel tot het meest onderscheidende werk van De Ploeg. Het landschap boven de stad Groningen, met z’n boerderijen, mensen, dieren en kerkjes, was geliefd bij de meeste Ploeg-leden. Dat geldt zeker ook voor Jan Altink, die in de loop der jaren geregeld plattelandstaferelen vastlegde op zijn schilderijen, waaronder dus de vier op de Kopperprent afgebeelde paarden.

Jan Altink

 Jan Altink (1885-1971) schilderde van jongs af aan vaak in de open lucht en legde zo het Groninger landschap veelvuldig vast. Hij was ook, samen met Johan Dijkstra, een van de oprichters van De Ploeg. Altink deed zijn kunstenaarsopleiding aan de Academie Minerva in Groningen en voegde hier in 1911 nog een leraarsbevoegdheid Tekenen aan toe. Na zijn opleiding schilderde hij eerst een tijdlang op een tamelijk traditionele manier. Maar met de oprichting van De Ploeg in 1918 kwam er geleidelijk verandering in zijn schilderstijl en dat was vooral het geval vanaf ongeveer 1923. Op de Kopperprent zien we dat Altink zich met bijvoorbeeld het gebruik van paars in het weiland en blauw voor de bomen en het achterwege laten van details, flinke schilderkunstige vrijheden permitteert.

Het schilderij Vier paarden werd rond 1924 geschilderd. Gezien de gehanteerde schilderstijl en kleuren, mogen we stellen dat Jan Altink zich op dit schilderij op en top laat zien als expressionist. Zo heeft hij ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de reputatie van De Ploeg.

Het Grafisch Centrum geeft ook ieder jaar een interne prent uit voor 'leden/betrokkenen' van het centrum.

>>> Bekijk 2024 hier

bottom of page