top of page
DDAA53ED-B04D-4C0C-9219-8B8469003A32_1_105_c.jpeg

Kopperprent

Interne Kopperprent

GCG interne koppermaandag 2024 olein Landeweer.jpg

  Jolein Landeweer interne kopperprent 2024

Jolein aan het werk

Ieder jaar een Interne Kopperprent

Het Grafisch Centrum Groningen, laat, al vanaf 1965, een interne prent maken door een kunstenaar werkzaam in het Centrum. Koppermaandag valt op de eerste maandag na Driekoningen. Van oudsher was dit een dag waarop drukkers feestelijk het nieuwe jaar inluidden en hun baas een mooi drukwerk aanboden, hun Kopperprent. 

2024 Jolein Landeweer

Jolein is beeldend kunstenaar en als cursist betrokken bij het grafisch centrum. Ook is ze lid van de tentoonstellingscommissie van het centrum. 

De interne kopperprent is middels de techniek van het zeefdrukken in zeven drukgangen tot stand gekomen. Jolein kreeg inspiratie vanuit het fenomeen “steenmannetje”, van oudsher een stapel stenen in het landschap die reizigers richting geeft. Ze heeft er voor haar prent een eerbetoon van gemaakt, een stapel stenen als een soort monument waarmee we de traditie van het grafisch centrum kunnen gedenken, met fluorroze de koppermaandag markeren en het hele jaar kunnen stilstaan bij de fijne werkplaats die het GCG voor velen is. En waar ieder, op eigen grafische wijze, tot rust komt.

bottom of page